– Aloe Vera –

Aloë Vera is een cactusachtige, met stekelige groene bladeren, plant die we allemaal wel kennen als een vetplant die we voor decoratie in huis zetten. Maar wist je dat aloë vera ook voor cosmetische en medicinale doeleinden gebruikt wordt?

Aloë vera wordt namelijk gebruikt als een traditioneel kruidengeneesmiddel.

Er zijn twee onderdelen van de aloë vera plant die voor de huid of als supplement gebruikt worden: de gel die in de bladeren zit en de gele substantie (‘latex’ genoemd) die vlak onder de ‘huid’ van de plant zit. Deze substantie wordt ook wel aloïne of barbaloïne genoemd.

Aloë vera kan zowel uitwendig als oraal worden gebruikt en kent een breed aantal toepassingen. Dit plantje wordt traditioneel gebruikt omdat het verlichting zou bieden bij onder andere constipatie, PDS, huidklachten (zoals eczeem en acne), sneetjes, insectenbeten en herpes. Vandaag de dag wordt aloë vera vooral veel gebruikt bij huidirritaties, verbranding door de zon en constipatie.

Aloe vera is verkrijgbaar in bijvoorbeeld gel, zalf, drank en supplement. Daarnaast is aloë vera ook een populair ingrediënt in andere verzorgingsproducten. Denk aan shampoo, huidgel, handzeep, tandpasta, mondwater, etc.

Hoewel de wetenschappelijke onderbouwing nog vrij beperkt is, wordt aloë vera al sinds jaar en dag gebruikt bij een hele reeks aan aandoeningen. Aloë vera kan onder andere een rol kan spelen bij de volgende klachten:

Aloe Vera kan helpen de huid te herstellen. Aloe Vera kan verlichting bieden bij onder andere brandwonden. Dit komt omdat Aloe Vera glucomannan bevat, dat de vorming van nieuwe huidcellen en de productie van collageen een boost geeft.

Aloe Vera kan helpen om constipatie te verlichten. De latex in aloë vera wordt al sinds jaar en dag ingenomen omwille van het sterke, laxerende effect dat het zou hebben. De aloë vera dankt deze eigenschappen aan het natuurlijke laxeermiddel aloïne, het gelige sap uit het aloë vera blad. In verschillende onderzoeken is de effectiviteit van aloë-latex als laxerend middel aangetoond. Hier moet echter de kanttekening bij geplaatst worden dat er in deze onderzoeken gekeken is naar aloë vera in combinatie met o.a. psyllium en niet puur en alleen naar aloë vera.